KMovie Review : The Flu (Gamgi)

KMovie Review : The Flu (Gamgi)


Pengarah
Kim Sung Su

Pelakon
Jang Hyuk sebagai Kang Ji Goo
Song Ae sebagai Kim In Hae
Park Min Ha sebagai Kim Mi Reu
Lee Hee Joon sebagai Byung Ki

Start minggu ni saya akan review drama-drama atau movie-movie Korea yang saya selesai tengok. Jangan terkejut. Saya memang minat drama Korea. Masa saya jadi writer blog Angel Love Soldier dulu banyak drama yang saya review. Contoh macam City Hunter, Fated To Love You, Arang and the Magistrate, Its Okay Its Love dan lain-lain. Muzik Korea pun saya minat. Tapi certain kumpulan jerlah. Macam Big Bang, 2NE1, 4Minute. Yang lain suam-suam kuku jer. Ada jugak kumpulan yang saya tak suka lagi-lagi boy group tapi mengedik kalah perempuan. Ha, yang tu saya tak suka. Lari dari fitrah alam.

The Flu bermula apabila sekumpulan imigran daripada Filipina ingin masuk ke Korea. Masalahnya mereka membawa virus yang berbahaya. Sampai di Korea tinggal seorang sahaja yang berjaya hidup. Imigran yang hidup tu dijumpai oleh Byung Ki dan adiknya. Mereka berdua kira macam ahli sindiket penyeludupan manusialah. Bila tengok seorang jer hidup, mereka pun menyoal siasat imigran tu at the same time membelasahnya secukup rasa. Tetapi, imigran tu berjaya melarikan diri.

Kemudian terus kepada scene bagaimana Kang Ji Goo bertemu dengan Kim In Hae dan Kim Mi Reu. Ji Goo ni firefighter. Dia bertemu dengan In Hae, seorang doktor semasa menyelamatkannya daripada terjatuh ke dalam lubang. Malangnya, handbag In Hae yang mengandungi dokumen pentingnya terjatuh sekali ke dalam lubang. Jadi dia mintaklah tolong Ji Goo untuk ambikkan handbag dia tu. Masa nak pulangkan tulah Ji Goo bertemu dengan Mi Reu yakni anak kepada si In Hae.

Adik Byung Ki telah dibawa ke hospital gara-gara muntah darah. In Hae mensyaki adik Byung Ki dijangkiti virus berbahaya. Jadi, In Hae bertanya kepada Byung Ki tentang keberadaan kontena yang mengandungi mayat imigran atau keberadaan imigran yang hidup. Byung Ki tidak menjawab sebaliknya dia membuat kekacauan. Lepas tu makin ramai dan ramai yang masuk ke hospital. Suasana semakin huru hara sampaikan Perdana Menteri Korea terpaksa menutup bandar Bundang.

Akhirnya, imigran yang hidup telahpun ditemui manakala In Hae berjaya menghasilkan penawar bagi virus tersebut. Pada masa yang sama, rancangan kuarantin tetap berjalan yang mana penduduk yang tidak dijangkiti dikumpul di suatu tempat manakala penduduk yang telah dijangkiti virus dibungkus lalu dibakar. Apabila mereka mendapat tahu mengenai perkara tersebut, mereka berasa sangat marah lalu merusuh dan mengancam untuk menyebarkan virus tersebut ke bandar Seoul.

Kemuncaknya apabila Mi Reu dijangkiti virus. In Hae menggunakan penawar yang dicampurkan dengan antibodi daripada darah imigran untuk merawat Mi Reu. Malangnya, pihak kerajaan tetap ingin menghapuskan Mi Reu bagi mengelakkan sebarang risiko jangkitan. Namun begitu, Ji Goo yang kebetulan berada di tempat tersebut sempat menyelamatkan Mi Reu daripada dibungkus dan dibakar. Selepas itu, Ji Goo mencari jalan keluar bagi mempertemukan In Hae dengan Mi Rae.

Byung Ki terserempak dengan imigran tersebut. Oleh kerana ingin membalas dendam, dia telah menikam imigran tersebut berkali-kali dan akhirnya dia terpaksa ditembak oleh pihak berkuasa. Imigran tersebut meninggal dunia akibat kecederaan yang parah. Pada masa yang sama Ji Goo dapat menghubungi In Hae dan memaklumkan kepada In Hae bahawa Mi Rae memberi respon positif terhadap antibodi yang disuntik. In Hae memaklumkan berita tersebut kepada presiden Korea.

Pada mulanya, banyak pihak yang berasa ragu untuk menyelamatkan Mi Rae kerana bimbang ancaman penularan virus lebih teruk. Last-last Presiden Korea sendiri yang bertegas untuk menyelamatkan Mi Rae dengan kuasa vetonya sebagai usaha terakhir bagi menyelamatkan nyawa semua rakyatnya. Mi Rae pun dibawa ke pusat penyelidikan. Penawar sebenar akhirnya dihasilkan. Last-last, In Hae dan Ji Goo pun bercinta (ni saya teka-teka jer sebab saya tak tengok sampai habis).

Saya bagi...

Mengatasi Masalah Sembelit

Mengatasi Masalah Sembelit | Sembelit adalah salah satu masalah kesihatan yang pernah saya alami. Sampai dihantar ke hospital tengah malam tiga tahun lepas. Tidak mungkin saya lupa. Lecturer menunggu saya di hospital. Sampai merah biji mata. Cuma apabila dah kahwin, jarang dah berlaku. Mungkin sebab pemakanan saya lebih teratur. Mungkinlah. Saya tak nafikan. Saya masih lagi mengalami sembelit tapi berpunca daripada saya sendirilah. Saya pernah sembelit seminggu selepas bersalin sebab saya takut nak uk-uk. Saya khuatir jahitan saya terputus. Hahah. Tak uk-uk pun dia terputus jugak. 

Nasihat saya sebagai langkah pencegahan, makananlah pelawas secukupnya. Rajinkan diri makan sayur-sayuran. Kalau anti sangat dengan sayur, tengok sayur pun naik loya anak tekak, makanlah buah-buahan terutamanya pisang dan betik. Seterusnya, kurangkanlah makan daging terutamanya daging lembu. Saya tak tahu sebab musababnya. MA yang bagitau macam tu. Tapi betullah. Setiap kali saya makan daging, saya dapati tahi saya agak keras tidak macam selalu. Akhir sekali, kurangkanlah minum minuman yang berkafein seperti kopi, teh, Milo, Vico dan minuman yang sama waktu dengannya.


Kalau dah sembelit, tak apa. Saya share cara nak mengatasinya. Mula-mula, beli Vaseline Intensive Care. Calitkan dekat bahagian dubur tu. Tujuannya sebagai pelincir supaya tahi anda keluar dengan lancar. Tak berkesan? Cuba cara ni pulak. Beli Liquid Paraffin daripada farmasi. Minum dalam 15 ml kalau tak silap. Kalau tak berkesan jugak, jumpalah pengamal perubatan, mintaklah Atomic Anema aka ubat bom daripada mereka. Mintak tolong sapa-sapa masukkan ubat bom tu dalam dubur anda. Kalau tak berkesan, tak tahulah apa jenis anda tahi dalam dubur anda tu. Degil semacam. Hahah.

Secara peribadinya, kalau saya nak settlekan masalah sembelit saya. Senang jer. Tapi cara saya ni agak kurang sihat. Pertama sekali, saya nak bercerita punca saya sembelit. Biasanya saya sembelit sebab perut saya tak ada rasa nak sakit. Kalau tahi saya dah banyak berkumpul baru ada rasa sakit. Itupun apabila tahi dah keras. Jadi, apa yang saya lakukan adalah minum Minuman Berkarbonat kira-kira sebotol besar 1.5 ml. Minuman tu akan menyebabkan saya rasa sakit perut sangat-sangat. Dubur rasa macam nak meletup. Rasa macam nak mati jer kalau tak melepas. Then, settlelah. Hahah.

Pesan daripada penaja, kalau rasa diri tu mudah nak sembelit kan. Tak usahlah makan makanan yang pelik-pelik macam jagung kalau tak nak rasa ada shuriken dalam dubur. Saya pernah rasa. Macam berada di neraka dunia rasanya. Sakit do.