KDrama Review : Kill Me Heal Me

KDrama Review : Kill Me Heal Me


Pengarah
Kim Jin Man
Kim Dae Jin

Pelakon
Ji Sung sebagai Cha Do Hyun/Shin Se Gi/Perry Park/Ahn Yo Seob/Ahn Yo Na/Na Na/Mr X
Hwang Jun Eum sebagai Oh Ri Jin
Park Seo Joon sebagai Oh Ri On/Omega

Drama ini mengenai kisah seorang lelaki yang menghidapi penyakit Dissosiative Identity Disorder (DID) kesan daripada pengalaman buruk yang dialaminya sewaktu kecil. Lelaki bernama Cha Do Hyun ini terbahagi kepada tujuh personaliti berbeza iaitu Do Hyun sendiri, Shin Se Gi (ganas), Perry Park (mahir membuat bom), Ahn Yo Seob (pesimis), Ahn Yo Na (kembar perempuan Yo Seob yang sering menimbulkan masalah), Na Na (Ri Jin sewaktu kecil) dan Mr X (watak misteri). Watak-watak ini wujud akibat pengalaman masa lampaunya yang menakutkan dan ingin diluputkan daripada ingatannya.

Pada mulanya, Do Hyun tinggal di Amerika untuk merawat penyakitnya. Tapi akhirnya sampai ke Korea selepas bertukar menjadi Se Gi yang ingin memegang jawatan penting dalam syarikat neneknya. Pada suatu hari, Do Hyun telah pergi club bersama-sama crushnya dan bertukar menjadi Se Gi secara tidak sengaja. Se Gi telah bertemu dengan Ri Jin dan berjaya menyelamatkan Ri Jin daripada lelaki-lelaki jahat yang ingin mengganggunya. Se Gi telah mengikut Ri Jin ke hospital dan mengakui bahawa dia telah jatuh cinta dengan Ri Jin. Tidak lama kemudian, Se Gi bertukar menjadi Do Hyun kembali.

Dalam usaha memulihkan kembali penyakitnya, Do Hyun telah berjumpa dengan pakar psikiatari iaitu guru kepada Ri Jin. Namun begitu, tindakannya berjaya diketahui Se Gi. Se Gi telah mengugut doktor tersebut. Do Hyun dipertemukan kembali dengan Ri Jin dalam insiden penculikan Ri Jin yang disebabkan tindakan Se Gi mengambil jaket kulit salah seorang lelaki jahat yang berisi dadah. Pada ketika itu, Do Hyun datang sebagai Perry Park tetapi sedar sebagai Do Hyun di akhir babak. Pada akhirnya, Do Hyun menyedari bahawa Ri Jin adalah wanita yang dicintai oleh Se Gi dan bukannya crushnya.

Sehubungan dengan itu, Do Hyun telah menggunakan kesempatan itu dengan melantik Ri Jin sebagai doktor psikiatari peribadinya dengan harapan Ri Jin dapat menghapuskan personaliti Se Gi dan lain-lain dalam dirinya. Seterusnya, berlaku beberapa konflik yang meleraikan persoalan mengenai hubung kait di antara Do Hyun dan Ri Jin dan mengapa wujudnya watak Se Gi, Perry Park, Yo Seob, Yo Na, Na Na dan Mr X dalam dirinya. Adakah Do Hyun berjaya menjadi normal kembali dengan bantuan Ri Jin? Anda kena tengok sendiri. Best tau terutama bila Do Hyun bertukar kepada Perry Park dan Yo Na.

Saya bagi..

7 comments:

Mrs Pip said...

Mcm best..nnt nak la juga tengok..
Tunggu dapat beli cd hehe..

Kak Nab said...

bolehlah masuk list :-)

شركة تنظيف منازل0550171619 ضي الرحمن said...

شركة تسليك مجارى بالدمام

شركة ضي الرحمن said...

شركة نفخ المجاري بالقصيم

Nadratul Syazwana said...

Sekarang dah tak sempat nak tengok sangat drama Korea ni. Dulu memang rajin jugak layan.

Mia Liana said...

lama dah.. tak layan citer korea.. rindu masa anak dara dulu.. sakan beli cd..

Julia Tarmidi said...

salam singgah dan follow :)